Condoomschooien op de Pride

Pride Brussel

Nee, normaal ben ik niet zo’n condoomschooier, hoewel het gisteren toch anders uitdraaide. Onze hoofdstad leende zijn straten uit aan de Pride: een groot volksfeest dat de liefde viert. Want of je nu hetero, transgender, Nieuw-Zeelander, interseks of biromantisch bent; iedereen was welkom. Of dat dacht ik toch.

Na mijn publieke coming out voorbije week, kon ik de Pride natuurlijk niet overslaan. Moest je het gemist hebben: ik ben biseksueel (HIEP HIEP HOERA! Feestneus op en die regenboogvlag uit de kast). Mijn vrienden en ik besloten mee te wandelen met de Pride Parade. We sloten aan achter een niet-zo-willekeurige praalwagen. Onze keuze werd gemaakt op basis van de beste muziek.
Trots en biseksueel als ik ben, droeg ik één van de truien uit mijn nieuwe collectie (Musthave). ‘Trust me, I’m bi’ stond over mijn hele borstkas verspreid. Lekker duidelijk toch?

Opeens hielden mijn vrienden halt, namen een aantal condooms aan en staken ze prompt weg in hun rugzak. “Aster, hier, condooms” zei één van hen en wees naar een man. Zoals ik al eerder zei, ik schooi normaal geen condooms, maar besloot toch maar mijn hand uit te steken. “Die zijn enkel voor mannen” weerklonk het. Ik wees uitdrukkelijk naar de tekst op mijn trui en benadrukte dat ik dus soms ook condooms nodig heb. “Dan hadde uwe vent maar moeten meebrengen!”
Een golf vol ongeloof kwam over me heen. Dit was gewoon te belachelijk voor woorden. Het enige wat ik kon uitkramen was “Meent gij dees nu? Dees is echt discriminatie.” Mijn vrienden moesten me kalmeren. Mijn Pride was al half vergald.

Met heel wat harten onder mijn riem, besloot ik weer in feestmodus te kruipen. Heel wat mensen feliciteerden me met mijn collectie. Duimen omhoog, schouderklop langs de ene kant, welverdiend pintje in de andere hand. Opeens verscheen een blondine naast me, regenboogschmink op haar bolle kaken. In het Frans vertelde ze me hoe mooi ze me wel niet vond en wat voor prachtige haren ik heb. Oprecht geïnteresseerd vroeg ze me naar mijn relatiestatus. Met iemand anders in mijn achterhoofd stamelde ik er “Euh… Niet echt single… Nee” uit. “En ben je lesbisch of hetero?” Zoals eerder al bij de man, wees ik weer naar mijn trui en glimlachte. Het meisje verbrak abrupt de conversatie met “Oei, dan ben ik verkeerd.” en wandelde snel weg.

Daar stond ik dan op de Pride. Het feest der liefde. Biseksueel. Niet-binair. En niet geheel aanvaard. Ik probeerde de moed erin te houden. Ging nog even vieren met mijn vrienden. Maar er was toch iets gebroken in mij. De combinatie van hele positieve reacties en vuile blikken werd me te veel. Wat voor mij een feestelijke dag moest worden, eindigde in een eenzame treinrit naar huis. Kapot van de emoties en vooral vol ongeloof.

______

Voetnoot: Na de hele stoute man, heb ik van twee andere mensen van dezelfde organisatie toch een condoom gekregen.

Update: De desbetreffende organisatie heeft zich ondertussen uitdrukkelijk geëxcuseerd voor het voorval. Daarbij wil ik nog even benadrukken dat dit incident enkel de gedachtengang van de man in kwestie weerspiegelt.

9 gedachten over “Condoomschooien op de Pride”

 1. Eerlijk gezegd schrik ik daarvan.

  Ikzelf ben héél discreet in mijn bi zijn (zal het zelf nooit ter sprake brengen en slechts héél weinig mensen zijn op de hoogte), en blijkbaar lijkt dit voor sommigen wel een soort van spel, dat je er zelfs op de leeftijd van 32 (wat ik ben) er nog niet “uit” bent.

  Het was in het begin raar omdat ik niet wist dat zoiets bestond, maar heb er zoveel jaar later al lang vrede mee. Een collega die me enkele maanden toevertrouwde dat hij homo is, had dat ook.

  Dat er uitgerekend op de gay pride, een evenement dat mij persoonlijk écht niks zegt, zo smalend wordt gedaan, bewijst dat jouw collectie slechts een kleine aanzet is naar een brede discussie.

  Ik zou het zelfs dringender noemen dan die over transgenders, want wij zijn volgens mij toch nog altijd in de “meerderheid” 🙂

  Groeten,
  Filip (een van je meest recente facebookadds) 😉

  1. Goh, er zijn ook biseksuele transgenders (present!) die structureel opkomen tegen bifobie (ook present!), dus laat ons daar geen ‘of-of’ van maken ajb. Dit verhaal is erg treurig vind ik. Jammer dat je dat zo moet meemaken. Dank je ook dat je het neer schrijft!

   Warme groet,

  2. Ook een biseksuele transgender (noch M, noch V) hier!

   Kort antwoord: gewoon omdat er een meerderheid is, wil niet zeggen dat hun problemen dringender zijn, en waarom ook gewoon niet allebei?

 2. Het is heel moeilijk jezelf te outen als bi. Ik krijg wel eens te horen dat ik ‘van twee walletjes eet’. Of er wordt een wenkbrauw opgetrokken met ‘jaja, bi, zal wel’… Ik vind het vooral vervelend en vermoeiend worden ondertussen. Soit, laat ons in ieder geval de reactie van die belachelijke, en vooral domme condoompipo niet als representatief beschouwen… Maar ik begrijp wel goed hoe je je voelt… Knuffel! En btw, ik wil ne sweater!

 3. Wat rot!

  In mijn omgeving denken veel mensen dat ik lesbisch ben, omdat ik mezelf ook een tijd zo geprofileerd heb en ik zit nogal aan de mannelijke kant van het spectrum in termen van gender expressie. Toen ik overlaatst tegen iemand vertelde dat ik ook best wel eens iets met een man zou kunnen hebben, begon ze te lachen en zei “Nee, sorry, dat zie ik echt niet!”. Ze kon niet inzien hoe beledigend dat overkwam…

  Na het lezen van jouw belevenissen wil ik je gewoon een gigantische virtuele knuffel geven! Je bent niet alleen!

 4. Spijtig dat je uwe feestdag hebt laten verpesten door die 2(of meerdere) domme onweetende ganzen.
  Eerlijk gezegd zegt dat ook genoeg over hoe goed voorbereid hij zal zijn op z’n dates als hij ervan uit gaat dat de andere het wel mee heeft… Gelukkig dat dat vrijwilligers werk voor hem was (of ik hoop toch niet het zijn hobby is 😉 )
  Die andere …. is eigenlijk de harde realiteit… we zeggen dat we vechten voor gelijkheid en aanvaarding maar t tegenovergestelde blijkt de laatste tijd ‘the new black’ te zijn.
  In ieder geval meisje, Gefeliciteerd met uwe coming out and let them eat cake
  Je bent fantastich!

  Yves van den H&M

 5. Moedig van jou om dit zo mooi neer te schrijven.. Er zullen altijd mensen zijn die het niet begrijpen en fout reageren. Belangrijkste is dat jij bent wie je bent . Geniet van het leven !

 6. Wat een vervelende reacties die je kreeg :s

  Ik snap niet waarom mensen zo veel moeite hebben met biseksualiteit.

  Ik had ook een negatieve ervaring, op Antwerp Pride: ze verdeelden stickers van I <3 boys en I

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *